June 12, 2014

Sõna ja muusika

2013/2014. õppeaastal oli Tartu ülikooli vabade kunstide professori ametis maailmakuulus helilooja Arvo Pärt. Sellest tulenevalt toimus Tartu ülikoolis seminaride sari "Sõna ja muusika", mille peamine läbiviija oli Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia professor Toomas Siitan.

http://www.flku.ut.ee/et/teadus/arvo-part-sona-muusika
http://etv.err.ee/arhiiv.php?id=149246

Järgnevalt mõned killud helilooja päevikust


" Kui kõiki küsimusi ja probleeme vaadata pilguga nagu see oleks vahetult enne sinu surma, saad selged, lakoonilised ja õiged vastused. See on lühim tee tõeni.

Meie kõik oleme ilmaruumi gravitatsiooni mängukannid ja sellel gravitatsioonivalemil on autor ja temaga me oleme veresuguluses, ükskõik siis mis teed pidi.

Aga see ühine nimetaja, millest ma koguaeg nagu sonin, see on Jumala armastus, mis võib meile paista küll erinevate avaldumisviiside kaudu, aga substants on üks ja sama.Armastus, mis kõiki ühendab. Ka siis, kui me ise seda ei märkagi.

Kõik muutub siin maailmas. Suured võimsad riigid kaovad äkki. Kontinendid vajuvad igaveseks meresügavustesse. Terved tsivilisatsioonid kaovad, kaovad nagu ebajumalad. Aga meie vaim, tõde otsiv vaim, igatseb sellist arusaamist, mis oleks vastupidavam kui sada või tuhat aastat.

Mingil määral me kõik ohverdame. Aga kui palju me ohverdame? Kui suureks ohvriks me oleme võimelised? Ja mis on kõige suurem ohver? Kõige suurem ohver on armastus. Samas, armastus kustutab ohvri mõiste.

Elu on alandlikkuse kool, kus spikerdamisel ei ole mingit kohta, ja ainult sellisel juhul võib see kooliks olla.


Kehas ja vaimus võib luua korra ainult rahuga. See on suurim jõud ka muusikas.

Elada maksimaalselt antud hetkes täie jõuga nii puhtalt ja ehtsalt kui võimalik, ülejäänu on Jumala käes. "

Arvo Pärt

No comments:

Post a Comment